Over ons

Over ons

Wij willen het sterrenkijken dichter bij het publiek brengen. Dat doen we door (met jouw hulp) vanaf de stoep de sterrenkunde in het straatbeeld en de belevingswereld van het publiek te krijgen. Onze ambitie is landelijk, laagdrempelig, en inclusief passanten vanaf de stoep kennis te laten maken met de sterrenhemel. Die onverwachte kennismaking kan immers een eerste stap zijn naar meer.

Sebastiaan de Vet en Franka Buurmeijer zijn de initiatiefnemers achter stoepsterrenkunde.nl. De term ‘stoepsterrenkunde’ introduceerden ze in 2015 toen zijn hun eerste sessies stoepsterrenkunde aan de waterkant van het IJ in Amsterdam organiseerden. De term wordt inmiddels al breder in Nederland gebruikt (bijv. tijdens het IAU100 eeuwfeest in 2019) en kan rekenen op veel enthousiasme. Via deze website promoten we deze activiteit, zorgen we voor kennisdeling en moedigen we je aan om het ook zelf eens te proberen.

Onze visie voor Nederland

Stoepsterrenkunde is een inspirerende publieksactiviteit waarmee je op een verrassende manier een andere doelgroep bereikt. Als amateursterrenkundige is het een leuke manier om je hobby te delen. En voor de tientallen sterrenkundige verenigingen in Nederland is stoepsterrenkunde wellicht dé manier om een nieuw publiek te bereiken dat voorheen de sterrenkundige vereniging nog niet wist te vinden. Het verrassingselement zorgt immers voor een bijzondere kennismaking met het sterrenkijken en de activiteiten van de vereniging. Voor onderzoekers aan de universiteiten is het ook een mooie kans om bij de telescoop over hun ervaring en passie voor sterren en planeten te vertellen. We willen hen, amateursterrenkundigen én onderzoekers aan de universiteiten daarom enthousiasmeren voor de mogelijkheden van stoepsterrenkunde, en aanmoedigen hiermee aan de slag te gaan.

Hoe stoepsterrenkunde.nl ooit begon

Franka Buurmeijer en Sebastiaan de Vet bedachten dat stoepsterrenkunde in Amsterdam een leuke activiteit en een mooi experiment kon zijn. De stad heeft veel lichtvervuiling en een groot deel van de inwoners zal zich misschien niet bewust bezig houden met wat je uit de stad kunt zien. Tijdens het nautische mega-evenement SAIL AMSTERDAM 2015 namen ze de proef op de som met ondersteuning van een enthousiaste groep sterrenkundestudenten van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. Onder de noemer Sidewalk Astronomy Sail Amsterdam (#SASA15), vanwege de grote internationale toeloop, stonden ze op de stoep voor het EYE filmmuseum en hadden ze met een paar telescopen zicht op de maansikkel en de planeet Saturnus. Het experiment was een daverend succes. De verwondering en ‘wow’-ervaringen van de ruim tweehonderd passanten die ons de heldere avonden om de oren vlogen, illustreren de kracht van de stoepsterrenkunde-formule. Het bleek een effectieve en laagdrempelige manier om mensen door een telescoop te laten kijken en een onuitwisbare eerste indruk te krijgen van de planeten in ons zonnestelsel.

Inmiddels is Sebastiaan als docent en planeetonderzoeker werkzaam aan de faculteit Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TUDelft. Stoepsterrenkunde biedt hem nu mooie kanssen om bij de telescoop te vertellen over actueel planeetonderzoek en ruimtemissies in het zonnestelsel. De maan en planeten zijn immers vanuit de stad de absolute toppers. Na de sessies aan de Hofvijver in Den Haag, zal hij straks ook met zijn telescoop in Delft te vinden zijn (al naar gelang van de actuele coronasituatie).